Köttfärspaj

Idag blev det köttfärspaj till middag. Tyvärr hade vi ingen nötfärs hemma så jag fick göra den på blandfärs, vilket i och för sig också funkade, men jag tror ändå att det blir godare med nötfärs.

                             


Du behöver

400 gram nötfärs
1 st 
1-2 små burkar
2,5 msk 
0,75 tsk
1 krm
1 tsk 
ev. 1 liten burk majs
 
Pajdegen
150 gram smör 
3 dl 
2 msk vatten

Gör så här:

Sätt på ugnen på 225 grader.
Blanda ingredienserna till pajdegen i en bunke, och arbeta ihop massan till en deg.
Tryck ut degen i pajformen. Skär överskottet runt kanterna så att den blir jämn och fin. (Överskottet kan du spara till dekoration.) Ställ in pajskalet i kylen och låt vila i ca 20 min.
Skala och hacka löken.
Fräs löken och champinjonerna i en stekpanna.
Lägg i nötfärsen och dela sönder den ordentligt.
Tillsätt mjöl, vatten, tomatpuré, pressad vitlök, oregano, timjan och ev. majs.
Låt puttra ett par minuter.
Ta ut pajskalet ur kylen och nagga bottnen lite med en gaffel.
Förgrädda pajskalet i ugnen i ca 10 min.
Knäck 2 ägg i en skål och blanda ner den rivna osten.
Blanda sedan ner ägg och ostsmeten i kättfärsröran.
Häll köttfärsröran i det förgräddade pajskalet och grädda ytterligare ca 25 min i ugnen.

Servera med grönsallad och tzatsiki.


                               



Maränger

Härromdagen så provade jag att göra maränger för första gången. 2 satser, en hel del svett och en elvisp senare så lyckades jag faktiskt:-) Och nu när jag vet hur jag ska göra, så var det nog inte så svårt trots allt;-)

                          

Till ca 8 st medelstora maränger.

Du behöver:

3 st äggvitor
2 dl socker
röd färg

Gör så här:

Låt gärna äggen stå framme ett par timmar så att det blir rumstempererade.
Sätt på ugnen på 125 grader.
Ta fram en rostfri skål. Viktigt att den är helt ren och torr.
Blanda äggvitor (viktigt att du inte får med någon gula!), och socker i skålen.
Sätt skålen över varmt vattenbad runt 65 grader, och vispa på lägsta hastighet med elvispen tills dess att marängen börjar bli glansig och fin, och sockret har smält. (Ca 2-5 min.)
Tag sedan upp skålen från vattenbadet och vispa med elvisp tills dess att smeten är helt fast och det går att vänta upp och ner på skålen utan att smeten rinner ut. (Du kan få vispa en bra stund.)
Ta upp ca 2 msk maräng och lägg i en liten skål och häll i röd karamellfärg.
Blanda väl.
Rör sedan ner detta i smeten med endast ett par drag med skeden, annars får man inte den fina marmoreringen på marängerna.
Klicka eller spritsa ut marängerna på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda långt ner i ugnen i ca 50-60 min.
När marängerna är torra på undersidan är de klara.
Låt dem svalna på ett ugnsgaller.

                           




Lövbiff i vitlökssås

Det här receptet bara måste jag dela med mig av- så himla simpelt enkel, och sååå himla gott!
10 minuter så är middagen fixad!


                        

Recept till 4 pers.

Du behöver:

6-8 skivor lövbiff (beroende på storlek)
2 burkar färskost med vitlök (ex. Cantadou vitlök och örter)
4 dl matlagningsgrädde
Salt
Peppar
Vitlökspulver

Ris

Gör så här:

Stek och krydda lövbiffarna, och lägg dem på ett fat.
Häll ner färskosten i stekpannan och häll på matlagningsgrädden.
Låt osten smälta ner. Lägg ner lövbiffarna och låt puttra någon minut.

Serveras med ris och grönsallad!




Mockarutor

Hemma i våran familj så äter vi sällan fikabröd, men att baka tycker jag är kul när man har en stund över.       Dessa bjöd vi på när jag fyllde år.           

                      

Du behöver:

150 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
3 tsk bakpulver
2 tsk vanlijsocker
3 msk kakao
1,5 dl mjölk
4,5 dl vetemjöl

Glasyr:

50 g smör
3 msk kaffe eller vatten
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3 dl florsocker

Garnering:
Kokosflinger eller ngt roligt strössel
Jordgubbar (om man vill)

Gör så här:

Sätt på ugnen på 225 grader.
Smöra och bröa en ugnsfom med minst 3 cm hög kant, ca 40x32 cm.
Smält smöret och låt svalna.
Vispa ägg och socker pösigt med en elvisp.
Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och kakao och vispa ihop lite snabbt.
Tillsätt sedan mjölk, mjöl och den smälta smöret.
Vispa ihop till en jämn smet med elvispen på lägsta hastigheten.
Bred ur smeten jämnt över formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 10-15 min.
Testa med en sticka, den ska inte vara kladdig i mitten när den är klar.
Låt kakan svalna lite under en bakhannduk.
Smält smöret till glasyren.
Tillsätt kaffe/vatten, kakao, vaniljsocker och florsocker.
Rör ihop till en jämnt smet.
Bred ut över kakan medans glasyren fortfarande är varm.
Strö över kokosflingor eller strössel direkt.
Låt glasyren stelna.
Skär kakan i fyrkantiga bitar.
Garnera gärna med en halv jordgubbe!:-)




Pastasallad

Nu när det snart är sommar, så är det så himla gott med pastasallad tycker jag! Lätt att äta varma sommardagar, och perfekt att ta med sig på utflykten!
I en pastasallad kan man ju stoppa i i princip vad som helst, men det här är vad jag brukar ha i min!:-)

Recept till ca 6 pers.

Du behöver:

400g pasta, jag brukar använda mig av fjärilspasta.
1 grillad kyckling
1/2 gurka
Coctailtomater
1/2 rödlök
1 röd paprika
Ruccola
4-5 hårkokta ägg
150 g fetaost
persilja

Tzatsiki eller rhode island dressing
Bröd

Gör så här:

Koka äggen i ca 8-9 min, och låt dem svalna i kallt vattenbad.
Koka pastan enligt anvisningarna, och spola den sedan rikligt i kallt vatten så att den svalnar ordentligt.
Dela den grillade kycklingen i mindre bitar.
Hacka och skiva grönsakerna.
Skala äggen, och dela dem i halvor.
Blanda pasta, kyckling, lök, grönsaker och feta ost i en skål och lägg sedan på ägghalvorna, och toppa med lite persilja!

Servera gärna med en brödbit, och lite tzatsiki eller rhode island dressing.


                         



Mozzarellafyllda lövbiffar

Enkelt, snabbt och gott i stekpannan- men ännu godare på grillen!


Recept till 4 pers.

Du behöver:

400-500g lövbiff
200 g mozzarellaost
salt
svartpeppar
grillkrydda
vitlökspulver
tandpetare

Gör så här:

Lägg de råa lövbiffarna på ett fat, och krydda dem på båda sidor.
Lägg 1-2 skivor mozzarella på lövbiffen och vik den dubbel.
Fäst gärna med ett par tandpetare, så att de inte ramlar isär.
Släng på grillen eller i stekpannan tills de är klara. Tännk på att det är nötkött, så det gör ingenting om de inte är helt genomstekta, då de lätt blir torra då i stället.

Gott att servera med det mesta, pasta, ungsstekt potatis, couscous- you name it!

                     




RSS 2.0