Lasagne

Igår var det Elina som fick välja maten här hemma, och då blev det lasagne, som hon älskar!

                    

Recept till ca 5-6 pers.

Ca 10 st lasagneplattor
1 kg köttfärs
1 stor gul lök
salt
svartpeppar
1 tsk vitlökspulver
2 tsk basilika
ev. 1 tsk chili explosion (santa maria), eller chilipulver
600g krossade tomater
1 dl ketshup
2 st köttbuljongtärningar
ca 2 dl Kelda ostsås
2 dl riven ost

Gör så här:

Skala och hacka löken. (Jag brukar mixa den, då barnen inte gillar lök.)
Hetta upp stekpannan och fräs lök och köttfärsen.
Krydda med salt, peppar, vitlökspulver, basilika, och ev. lite chili explosion.
Tillsätt krossade tomater, ketshup och buljongtärningarna.
Koka under lock på svag värme i ca 10 min.
(Läs på förpackningen hur länge lasagneplattorna ska tillagas. Om det är mer än 20 min så bör du förkoka dem en stund innan.)
Varva köttfärsås och lasagneplattor i en ugnsfast form.                                                           
Börja och avsluta med ett lager köttfärssås.
Häll över ostsåsen, och därefter den rivna osten.
Gratinera mitt i ugnen i 220 grader i ca 25- 30 min, eller så lång tid som det tar för att lasagneplattorna ska bli mjuka.
Du kan behöva lägga på lite ugnsfolie ovanpå gratängen mot slutet så att gratängen inte blir bränd.

Servera med grönsallad!

                         




Kalops

Kalops är ju bara så himla gott! Synd bara att det är rätt tidskrävande... fast ändå inte.. Har man väl bara fått på grytan på spisen så sköter det sig ju nästan självt.

                           
          (Ni får ursäkta den något oaptitliga bilden, men jag råkar vara ett stort fan av att mosa potatisen:-;))

Recept till ca 6 pers.

1kg grytbitar av nötkött
1 stor gul lök
salt
svartpeppar
6 st kryddpepparkorn
3 st lagerblad
vatten
2-3 köttbuljongtärningar
1 dl matlagningsgrädde
1 msk soya
2 morötter
Maizena redning för mörka såser

Gör så här:
Oftast så är färdigskurna gruybitar väldigt stora, så jag brukar börja med att dela dom på mitten en gång, så att de blir max ca 3x3 cm.
Bryn sedan på grytbitarna i smör i en stekpanna, salta och peppra lite.
Lägg sedan över köttet i en större gryta.
Skala löken och dela den i klyftor.
Lägg ner lökklyftorna i grytan, och tillsätt sedan vatten (häll på så att vattnet täcker köttet), kryddpeppar och lagerblad.
Låt kalopsen koka under lock på svag värme i ca 2 timmar, eller tills köttet känns mört. Rör om då och då, och slå på lite mer vatten om det behövs. (Vattnet ska alltid täcka köttet.)
Skala och skiva morötterna, och tillsätt dem när ca 20 min av koktiden återstår.
Slå på matlagningsgrädden, och lägg i köttbuljongtärningarna. (Börja med två st, och tillsätt sedan en till om det behövs mer smak.)
Red sedan av med lite maizena tills dess att såsen känns lagom tjock.

Servera med kokt potatis, rårörda lingon och svartvinbärsgelé.






RSS 2.0