Pannbiff med potatis och brunsås

Sista dagen nere i värmen så satt Danne och jag och fantiserade om vad vi skulle vilja äta när vi kom hem.. och vi kom tillsammans överens om att vi ville ha pannbiff, potatis och brunsås! Typiskt svenskt alltså:-)
Så igår när mina föräldrar var här på besök, så blev det alltså just det vi bjöd på!

                       

Recept för 4 pers.

Pannbiffen:

500 g blandfärs
1 dl ströbröd
1,5 del mjölk
1,5 tsk salt
1,5 tsk svartpeppar
1 ägg
0,5 finhackad (malen) gul lök

Såsen:

Vatten
2 buljongtärningar
Maizena redning (för mörka såser)
1 dl matlagningsgrädde
1 msk soya
1-2 msk socker

Blanda ströbröd och mjölk i en bunke.
Tillsätt salt och lägg i köttfärsen och blanda sedan ordentligt.
Tillsätt peppar, ägg och lök. (Jag brukar mixa löken fint i en mixer så att det inte blir några bitar, då barnen inte gillar lök.)
Forma till runda biffar. (Tänk på att inte göra dem alltför tjocka bara, de drar ändå ihop sig lite i stekpannan.)
Häll lite matfett i stekpannan och låt det bli gyllenbrunt.
Lägg i pannbiffarna, 4 st i taget.
Låt steka ca 2 min på varje sida.
 
Såsen: Häll i så mycket vatten i stekpannan som det går åt sås. (Ca 2 cm brukar vara lagom)
Vispa ur pannan så att såsen får smak från pannbiffen.
Lägg i 2 st köttbuljongtärningar medans vattnet kokar upp.
Häll i redning, lite åt gången, tills såsen känns lagom tjock.
Smaksätt med soyan och matlagningsgrädden.
Häll i lite vatten eller en skvätt mjölk om såsen blir för tjock.
Blanda ner sockret.
Lägg i 1/2 buljongtärning till om det behövs mer salt.
Runda av med en liten klick smör, då blir såsen blank och fin!

                            

Servera med rårörda lingon och inlagd gurka!

                                                                                                                     Smaklig måltid!




Rabarber smoothie

Det här är bara så himla gott! Önskar att jag faktiskt gjorde smoothie lite oftare, men här blir det oftast till helgfrukostarna när man har lite mer tid att sitta ner och njuta:-)



2 dl frysta jordgubbar
3 dl fryst rabarber
2 dl yoggi samoa
1,5 banan

Häll ner alltihop i en mixer, och mixa tills den blir helt slät. Enkelt va?:-)

Dekorera med sugrör och lite färsk frukt eller bär!




Ädelostfyllda kycklingfiléer

Det här är en perfekt "fredagsrätt", och receptet kommer faktiskt från min kära mamma!
Så det här åt jag redan som liten. Jag kan väl inte påstå att det var min favoriträtt då, troligen pga att ädelosten är lite mer vuxen smak på, men nu älskar jag den!
Och för att barnen med ska kunna äta detta så har jag löst detta genom att inte lägga någon ädelost i deras filéer, och det funkar hur bra som helst!



Recept för 4-6 pers.

1 kg kycklingfiléer  (ca 5-6 st)
1 st gräddädelost (kvibille)
2 dl matlagningsgrädde
salt och peppar

Marinad:
4 msk kinesisk soya 
2 tsk dragon
2 tsk timjan
2 tsk basilika

Sätt på ugnen på 220 grader.
Skär en skåra från sidan på kycklingfiléerna, men inte helt igenom, utan den ska fortfarande sitta ihop.
Lägg filéerna i en ugsfast form.
Stoppa i ädelost i filéerna, men inte för mycket. Det brukar vara lagom att använda ungefär en halv ädelostbit till 5-6 filéer.
Blanda ihop marinaden i en skål, och pensla den sedan rikligt över filéerna.
Salta och peppra.
Här brukar jag sätta in formen i ugnen i 5 min för att kryddorna ska dra till sig ordentligt.
Ta sedan ut formen igen, och häll på ungefär en dl av matlagningsgrädden.
Sätt in den i ugnen igen, och låt stå 25 min. (Absolut inte mer, för då blir kycklingen torr.)
Häll på resten av matlagningsgrädden när det är ca 10 min kvar.
Klart!

Servera med ris, grönsallad och vitlöksbröd!




Ananaspaj

Det här måste vara världens godaste ananaspaj!
Enkel att göra, och god att äta både varm som kall!



Pajdeg:
150g smör
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning:
1 ägg
2 dl lätt creme fraiche
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 små burkar krossad ananas


Sätt på ugnen på 175 grader.
Blanda samman smör, socker, vetemjöl och bakpulver till en deg, och tryck ut den i en pajform.
Blanda ägg, creme fraiche, socker och vaniljsocker i en bunke.
Låt ananasen rinna av ordentligt, och blanda sedan ner den i smeten.
Häll sedan fyllningen i pajskalet (ingen förgräddning) och grädda pajen i mitten av ugnen i ca 40 minuter.
Garnera gärna med lite florsocker, eller några physalis innan servering.

Servera med vaniljglass eller marsansås!




Sweet chiliglacerade kycklingspett

Det här är faktiskt en av både min och barnens favoriträtter!
Receptet kom jag faktiskt på själv en dag när jag stod med ett paket kycklingfiléer i handen som jag inte visste vad jag skulle göra med. Sedan dess har denna maträtt blivit en riktig hit hemma hos oss!:-) Och barnen tycker såklart att det är mycket roligare att äta kycklingen på spett!



1 kg kyckling
ca 10 st träspett
Salt
Svartpeppar

Marinad till ca 1 kg kyckling:
                                                                                                                           
4 msk soya
5 msk flytande honung
3 dl sweet chili sås

Skär kycklingen i tärningar, ca 2x2 cm.
Dela upp kycklingen i 2 st platspåsar, och häll i lika mycket marinad i varje.
Låt gärna marinera ett par timmar.
Lägg under tiden spetten i ett vattenbad, så lossnar det inga träflisor sen när ni ska trä på kycklingen.
Sätt på ugnen på 200 grader, och gärna med grillfunktionen om ni har det, då får spettet lite finare yta yta.
Trä sedan på kycklingbitarna på träspetten. Salta och peppra lite.
Lägg spetten på folie i en långpanna, och låt steka ca 15 min.
Vänd 1-2 ggr under tiden.


Servera gärna med coscous och grönsallad.


ps. En riktig höjdare att grilla!



Helstekt fläskfilé, hasselbackspotatis och kantarellsås

Vardagslyx är viktigt tycker jag, och idag lyxade vi verkligen till det mitt i veckan!


                        


Detta behöver du:

Ca 500 g fläskfilé
Salt
Svartpeppar
Vitlökspulver
Ugnstermometer

Hasselbackspotatis:

2-3 potatisar/ pers.
4 msk Flytande margarin
Ströbröd

Såsen:

2-3 hg färska kantareller
1 stor eller 2 små scharlottenlökar
4-5 dl matlagningsgrädde
3 krm vitpeppar
2 tsk salt


Sätt på ugnen på 200 grader*.
Putsa filén, och bryn den sedan runtom i en stekpanna tills den fått en fin yta.                                                         
Krydda med lite salt, peppar och vitlökspulver.
Ställ in ugnstermometern på 69 grader.
Lägg filén i en ugnsfast form och sätt i ugnstermometern så att den hamnar ungefär i mitten av filén, och sätt sedan in formen i mitten av ugnen.
Vänd filén en gång efter ca halva tiden.
Ta ut formen när termometern visar 69 grader, vilket tar ca 30 min i ugnen. (Då är den helt genomstekt, men med en lätt rosa nyans i mitten.)
Låt köttet vila ca 10-15 min innan du skär upp det i skivor.

Skala potatisen, och skär den sedan i tunna skivor, men inte helt igenom.
Ställ potatisarna med den skårade sidan upp i en ugnssäker form.
Pensla dem med smält matfett och ställ in dem i 225°C*, mitt i ugnen, ca 40 min. 
Ta ut dem och pensla en gång till med matfett.
Strö över lite salt och ströbröd när det är ca 10 min kvar innan potatisen är färdig.

Såsen:
Hacka scharlottenlöken fint, och fräs den sedan i en klick smör. Tillsätt kantarellerna, och stek tills allt fått fin färg.
Häll på matlagningsgrädden, och red av med lite ljus maizena tills du fått lagom konsistens.
Smaka av med salt och vitpeppar.


*Jag satte ugnen på 210 grader för att kunna ställa in både fläskfilén och potatisen samtidigt.



Servera gärna med lite vitlöksbröd och grönsallad!


                                                                                                                                      Lycka till!   
                                     


 

 

 

 




Tack!

Vad roligt att se så hur många som har varit inne och tittat idag!
Och TACK för alla gulliga kommentarer!:-) Så glad jag blev!

Nu ska jag bara fixa iordning mig, för att sen hoppa i säng. Klockan ringer nämligen 05.00 i morgon bitti:-(

Men i morgon kväll lovar jag att lägga ut det första receptet, så titta in då!

Sov gott allihopa!

Kram Erica







Välkommen till min matblogg!

Hej!

Känns roligt att äntligen få starta upp min matblogg som jag varit sugen på så länge!
Kan väl knappast påstå att jag är någon Leila Lindholm i köket- men då och då får jag till det i alla fall;-)

När jag lagar mat så utgår jag oftast från ett grundrecept, och lägger sen till, drar ifrån, och ändrar lite för att få fram ett recept som jag gillar!

Det kommer säkert att bli en hel del klassiska recept som ni känner igen, men förhoppningsvis även lite rätter som ni kanske inte lagat förut och kanske även bli ett och annat bakverk också när tiden räcker till!
Tanken med bloggen är att kunna ge lite middagstips till er läsare, men även att för min egen del att kunna spara mina recept, och såklart även för att även inspirera mig själv till att laga mer mat, och prova nya maträtter!

Kommentera gärna, så blir jag jätteglad!:-)

Trevlig läsning!



RSS 2.0