Ryggbiff med svampsås och ugnsstekt potatis

Det här är en perfekt fredagsrätt som både är jättegod, och går snabbt att tillaga!

                          

Recept till 2 pers.

2 st ryggbiff á ca 150-200 g
4 st medelstora potatisar
2 stora morötter
1 st rödlök
1 burk arla kökets creme fraiche med karljohan, timjan och citron (se bild )    
200 g färska champinjoner
0,5 dl matlagningsgrädde                           
1-2 msk ljus maizena redning
salt
peppar
vitlökspulver
några nypor flingsalt
Färsk timjan


Gör så här:

Sätt på ugnen på 220 grader.
Tvätta potatisen och skär den sedan i klyftor.        
Skala löken och skär i klyftor.
Skala morötterna och dela en gång på längden, och skär även dem i klyftor.
Strö sedan ut alltsammans i en långpanna och ringla över lite flytande margarin.
Låt steka i ugnen ca 30 min, eller tills potatisen är gyllenbrun och känns genomstekt. (Vänd ett par ggr under stekningen.)
Dela champinjonerna i klyftor, och stek dem sedan i rikligt med smör i en stekpanna, tills dess att de är genomstekta och fått en fin färg.
Lägg sedan ner champinjonerna i en kastrull och rör i creme fraichen och matlagningsgrädden.
Red gärna av med lite maizena så att såsen blir något tjockare och krämigare.
Stek ryggbiffen i smör ca 3 min på vardera sida. Krydda med salt, peppar och lite vitlökspulver.
Servera tillsammans med rotsakerna och såsen, och garnera med lite färsk timjan!

                       

 




Pytt i panna

Hemmagjord pytt i panna är ju bara så himla mycket godare än den man köper färdig på påse, så här kommer receptet på den!

                        


Recept till 4 pers.

4-5 st stora potatisar
300g kassler
3 st grillkorvar
1 st gul lök
1/2 tsk salt
4 st ägg
rödbetor


Gör så här:

Skala och tärna potatisen, och stek den sedan smör, tills den blir mjuk och gyllenbrun.
Var noga med att röra i potisen ofta, så att den inte bränner fast.
Salta lite grann.
Hacka löken, och skär även korven och kallslern i tärningar.
Häll över den färdigstekta potatisen i en skål.
Fräs sedan lök, korv och kassler tillsammans.
Blanda sedan ner potatisen och låt den få fräsa med en stund så att alltsammans bli genomvarmt.
Häll sedan upp allt i en skål, och servera med stekt ägg och rödbetor!





Mangokyckling

Det här är faktiskt en av mina favoriträtter för tillfället!
Enkelt och snabbt att tillaga, och så himla gott!

             

Recept till 5-6 pers.

1 kg kycklingfiléer
1 1/2 hönsbuljongtärning
1 dl vatten
4 dl lätt creme fraiche
3 dl matlagningsgrädde
1 1/2 msk kinesisk soya
4 msk mango chutney
1 strimlad purjolök
2-4 msk maizena redning (ljus)


Gör så här:

Strimla kycklingfiléerna, och bryn dem i en stekpanna.
Flytta sedan över den till en gryta.
Häll på vatten, creme fraiche och matlagningsgrädden.
Tillsätt buljongtärning, soya och mango chutney.
Låt puttra under lock i ca 15 min.
Red gärna av med lite maizena för att få lite tjockare konsistens på såsen.
Tillsätt purjolöken och låt den putta med ett par minuter.

Jag tycker att det är himla gott med tagiatelle till, men det passar även jättebra med både ris eller ugnsstekt potatis till annars!




Kycklingsoppa


                    

Recept för 4 pers.

2,5 liter vatten
3 kycklingfiléer
5-6 st hönsbuljongtärningar
3 medelstora potatisar
2 morötter
0,5 tsk salt
3 krm svartpeppar
2 krm vitlökspulver
pasta

Gör så här:

Koka upp vattnet i en stor kastrull och tillsätt hönsbuljongtärningarna.
Skär kycklingfiléerna i mindre bitar, och stek dem.
Krydda kycklingen med salt, peppar och vitlökspulver.
Skär potatisen i tärningar.
Skär morötterna i skivor. (Inte allt för tunna.)
Lägg i kycklingen i det kokande vattnet, tillsammans med potatisen och morötterna.
Låt koka ca 15 min. Tillsätt pastan, beroende på koktid. 
Blanda i purjolöken mot slutet och låt koka med ett par minuter.

Servera med en ostsmörgås!

                                   



Köttfärssås!

Det finns nog ingen köttfärssås som är den andra lik.
Efter att ha provat mig fram genom åren, så tror jag att jag äntligen har hittat min variant:-)
Jag brukar göra på minst 1-1,5 kg, eftersom att det är så smidigt att frysa in sen. Perfekt att ta med till matlåda, eller när man har bråttom hemma.

                          

Recept för ca 8 portioner

500g blandfärs (finmalen)
500g nörfärs (finmald)
1 stor gul lök
ca 650 g krossade tomater (jag använder mig av euroshoppers)
2 tsk salt
2 tsk mald svartpeppar
0,5 tsk vitlökspulver
2-3 msk soya
1-2 dl ketchup
1-1,5 köttbuljongtärning

Hacka löken fint. (Jag brukar mixa löken, då barnen inte gillar lökbitar, men det gör man ju som man vill.)
Fräs sedan löken i en stekpanna. Tillsätt köttfärsen och bryn den.
Tillsätt salt, svartpeppar och vitlökspulver.
Häll över krossade tomater och ketchup och blanda.
Tillsätt soyan.
För lite mer smak och sälta, tillsätt 1-1,5 köttbuljongtärning och låt den smälta.

Serveras med pasta!




RSS 2.0