Langos

För en tid sedan så blev vi bjudna på just langos hos ett par vänner, och sedan dess är vi fast! Innan dess har jag inte haft en tanke på att ställa mig och göra langos, men det här var stor skilland mot dom flottiga langosarna som dom står och säljer till höger och vänster på de flesta marknader. Sååå himlans gott, så det här lär vi göra snart igen;-)



                            

Till 4 pers.

Du behöver:

Till degen:

25 g jäst
3 dl ljummet vatten
1 stor kokt potatis (kall ca 90 g)
7 dl vetemjöl special
1 tsk salt
1 dl vetemjöl till utbakningen
olja till friteringen

Fyllning:

5 dl gräddfil 
2 st hackade rödlökar
stenbitsrom (jag använde både röd och svart)
räkor eller skinka
Riven ost

Gör så här:

Koka potatisen mjuk.
Rör ut jästen i lite av vattnet i en bunke. 
Tillsätt resten av vattnet.
Riv den kokta potatisen fint.
Blanda mjöl och salt ordentligt med potatisrivet.
Vänd ner i vattnet och arbeta till en slät, ganska lös deg.
Låt jäsa i 40 minuter under bakduk.
Ta upp degen på mjölat bakbord.
Dela degen i ca 15 delar. Kavla ut bröden (det blir ganska kladdigt, så det kan vara lättare att bara banka till dem med handen, då det inte gör något om de blir olika stora eller lite ojämna). 
Låt bröden jäsa i ytterligare 10 minuter.
Hetta upp oljan till 180°C (får ej koka för då kan det börja brinna!) och fritera bröden i någon minut per sida så att de blir lätt gyllenbruna. Vänd dem efter halva tiden.
Låt svalna lite.

Om man vill så kan man röra samman pressad vitlök och solrosolja och pensla langosarna med.

Servera med gräddfil, riven ost, rödlök, skinka, eller räkor och stenbitsrom.

                        
                        




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0