Hel kyckling i ugn

Härom veckan testade jag på att göra hel kyckling i ugn. Så himla gott, och väldigt jag kan ju inte påstå att det krävde någon större arbetsinsats heller. Bara att förbereda, och sen sköter den sig självt i ugnen!


                          

Till 4 pers.

Du behöver:

1 färsk kyckling på ca 1,5 kg
2 st citroner
2 st morötter
1 rödlök
färsk timjan
3 vitlöksklyftor
Salt
Peppar
Flytande honung
Snöre till ihopbindningen.

Gör så här:

Sätt på ugnen på 175 grader.
Skölj kycklingen hastigt i kallt vatten, och torka den sedan torr både inuti och utanpå med hushållspapper.
Skär den ena citronen i skivor.
Skala och skär rödlöken, och morötterna i lite större bitar.
Skala 2 st av vitlökarna och dela dem i 4 bitar.
Stoppa ungefär hälften av morötterna, löken och vitlöken innuti kycklingen.
Bind ihop kycklingen med snöre under vingarna och runt benen framtill så att kycklingen inte ramlar i sär under stekningen.
Dela den andra citronen på mitten, och pressa citronsaften över kycklingen.
Pressa den andra vitlöken och smörj in kycklingen med denna.
Salta och peppra kycklingen ganska ordentligt.
Ringla ca 1 dl honung över kycklingen.
Grovhacka fäsk timjan och strö över kycklingen.
Avsluta med att  lägga de andra rotsakerna och citronskiverna runt kycklingen i ugnsformen.
Ställ in i ugnen i ca 1,5 timme.
(Man beräknar ungefär 1 timme per kilo.)
Kycklingen är klar när köttsaften är helt klar och ej rosafärgad.

Servera med ris och bearneasesås.

Vill du göra egen sås till så häll på ett par dl vatten i ugnsformen när det återstår ca 20 min av stektiden, och gör sås av skyn.


                         





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0