Broccoli och skinkpaj
Gillar man paj, så gillar man definitivt den här:-)
Paj för 4-5 per.
Du behöver:
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten
250g broccoli
250 g rökt skinka (gärna picnicbog)
2 ägg
2 dl mjölk
1 gul lök
2 dl riven ost
1/2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1 liten röd paprika eller tomat till garnering
Gör så här:
Sätt på ugnen på 200 grader.
Blanda ihop vetemjöl, smör och vatten och knåda ihop detta till en deg.
Baka ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter.
Låt degen vila ca 30 min i kylskåp.
Förgrädda den sedan i ugnen, 200 grader i 10 min.
Koka broccolin halvmjuk i saltvatten.
Spola den sedan i kallt vatten och skär den i bitar.
Skär skinkan i tärningar.
Hacka löken.
Vispa lätt ihop ägg och mjölk, och smaksätt med salt och svartpeppar.
Varva lök, broccoli och skinka i formen.
Häll på den rivna osten.
Häll på äggsmeten.
Garnera med några skivor paprika eller tomat.
Grädda i ugnen i 200 grader i ca 45 min.
Täck med folie mot slutet om det behövs.
Sweet chiliglacerad lax med morotssallad
Lax är både gott, nyttigt, och går snabbt att tillaga! Och tillsammans med lite morotssallad så blir det en superfräsch lunch!
Recept till 4 pers.
Du behöver:
4 st laxfiléer
1 tsk salt
1 tsk citronpeppar
1,5 dl sweet chilisås
salladsmix (finns färdig på påse)
1 morot
Gör så här:
Sätt på ugnen på 240 grader.
Lägg laxfiléerna i en ugnsfast form.
Krydda med salt och citronpeppar.
Häll över sweet chilisåsen över laxfiléerna.
Sätt in i mitten av ugnen i 15 min.
Skölj salladsmixen och häll den i en skål.
Använd dig av en potatisskalare för att göra breda band av moroten, och blanda sedan ner dem i salladen.
Servera med kokt potatis, och lite salladsdressing som sås.
Dannes burgare
Recept till 4 st stora burgare:
Ca 500 g blandfärs
1 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
1/2 tsk svartpeppar
1 ägg
1 gul lök
4 st stora hambugerbröd
4 st stekta ägg
4 skivor cheddarost
sallad
saltgurka
dressing
1/2 gul lök
Gör så här:
Lägg köttfärsen i en bunke.
Mixa den gula löken till mos eller riv på rivjärn och tillsätt den till köttfärsen.
Tillsätt även ägget, salt, svartpeppar och vitpeppar.
Blanda alltsammans till en jämn kladdig smet.
Stek 4 st ägg (hacka gulan), och lägg upp dessa på en tallrik.
Dela smeten i 4 st jämnstora delar, och forma dessa till stora platta runda burgare.
Hetta upp en stekpanna med matfett. Stek dem ca 4-5 min per sida tills de fått fin färg.
Lägg på en skiva cheddarost på varje burgare, och låt den smälta lite.
Bryn på bröden på undersidan, så att de blir lite krispiga och får lite färg.
Servera med sallad, dressing, lökringar, saltgurka och överst på burgaren- det stekta ägget.
Varm smörgåstårta
Gott, enkelt och perfekt att bjuda på!
1 smörgåstårta räcker till ca 4-5 pers.
Du behöver:
4 delar hönökaka
3 pkt bacon
1 hackad gul lök
1 grovhackad purjolök
1 burk champinjoner (skivade)
1 stor burk lättcremefraiche (5 dl)
1 tomat
1 paprika
Riven ost
Gör så här:
Sätt på ugnen på 200 grader.
Klipp baconen i bitar och bryn den tills den fått fin färg.
Häll sedan i lök, purjolök och champinjoner, och låt det bryna med en stund.
Blanda sedan ihop det men creme fraichen i en bunke.
Lägg ut 2 delar hönökaka på plåten, och lägg sedan på smeten.
Lägg sedan på de resterande 2 hönökakorna som lock.
Garnera med paprika och några tomatskivor, och täck med riven ost.
Låt stå i ugnen till osten smält, och den fått lite färg, ca 20 min.
Serveras med grönsallad.
Pannacotta med hallonspegel
Detta gjorde jag till nyårsdessert! Lite nervös var jag allt eftersom jag aldrig gjort pannacotta tidigare. Men jag måste säga att det blev himla gott!:-) Kan med fördel göras redan dagen innan, vilket är smidigt!
Recept till 4 pers.
- 5 dl vispgrädde
- ca 1/2 dl strösocker
- ca 3 msk amaretto eller annan likör (jag använde mig av hjortronlikör)
- 2 1/2 uppblött gelatinblad
- 1 vaniljstång
- frusna hallon
Gör så här:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten så de blir sladdriga och mjuka.
Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljfröna med knivspetsen och lägg dem åt sidan.
Koka upp grädden i en kastrull. Tillsätt likören och sockret, och låt även vaniljstången koka med. (Vänta lite med fröna, det blir bättre smak om man tillsätter dem mot slutet.)
Låt småkoka i ca 7-8 min.
När grädden har kokat klart, så häll i vaniljfröna, låt det koka upp och ta av kastrullen från värmen.
Smält ner geletinbladen ett i taget och rör ordentligt.
Ta fram några fina glas eller små skålar.
Lägg några frusna hallon i botten av varje glas.
Häll ner pannacottasmeten, upp till ca 2 cm från kanten.
Ställ in pannacottan i kylen i minst 3 timmar. (Eller ett par timmar i frysen går också bra om man har bråttom.)
Hallongelén:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten så de blir sladdriga och mjuka.
Mixa ihop hallon, vatten och likören fint.
Sätt sedan en sil över en kastrull och låt vätskan rinna ner i kastrullen medans kärnorna från hallonen stannar i silen.
Tillsätt sockret.
Låt hallonsåsen koka upp, och drag sedan kastrullen åt sidan.
Smält sedan ner gelatinbladen i vätskan, och rör om ordentligt.
Kontrollera sedan att pannacottan stelnat något innan du häller på ett tunnt lager av hallongelé. (Medans den fortfarande är rinnande.)
Ställ in i kylen igen, och låt stelna under ett par timmar.
Ställ fram dem i rumsvärme i ca 30 min innan servering.
Jag garnerade med en kvist citronmeliss, ett litet hjärta av vit choklad och tomtebloss:-)
Nytt kök
Att jag under de sista veckorna har lyst med min frånvaro beror på att vi har renoverat vårat kök!
Det har med andra ord varit lite svårt att bjuda på nya recept när man varken haft ugn, spis eller några andra vitvaror, förvarat maten på golvet i garaget och mest ätit hämtmat!
Men nu har vi fått vårt nya kök som vi blev så himla nöjda med!
Visst är det lite småfix kvar, men i det stora hela så är det klart, och jag kan äntligen laga mat igen:-)
Hoppas ni fortsätter följa mig i köket!
Är ni också sugna på ett nytt kök? Titta in på www.kolmardskok.se och boka tid för en kostnadsfri konsultation, så kommer den här söta tjejen hem till er och hjälper att rita och planera ert drömkök!