Rostbifftoast
Men den här har blivit en långkörare hemma hos oss, då den inte innehåller skaldjur, och så är den så himla god också!:-)
Till 4 pers.
Du behöver:
1 rött äpple
1 rödlök
250g Keso-feta oliv
Salt & svartpeppar
Salladsblad (gärna sallad på kruka)
4 skivor grovt bröd, ex lingonbröd
8 skivor rostbiff
Gör så här:
Kärna ur och hacka äpplet i bitar.
Skala och skiva löken.
Blanda keso och äpple, och smaka av med salt och peppar.
Skär bort kanterna på brödskivan.
Lägg ett salladsblad på varje brödskiva.
Fördela röran på bröden.
Rulla ihop rostbiffskivorna och lägg ovanpå.
Garnera med lite rödlök.
Morotskaka a la´Leila Lindholm
I helgen som var så bakade jag två stycken morotskakor som jag skulle bjuda på på jobbet, och använde mig då av Leila Lindholms recept från hennes kokbok "A piece of cake", då jag har hört att det ska vara den allra bästa. Och himmel, så gott det var! Ska jag göra morotskaka igen, så kommer jag absolut att använda mig av samma recept! Hmm.. kanske bakar jag en till redan ikväll, och går upp med till grannen;-)
Du behöver:
3 st ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1 1/2 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
1/2 tsk malen ingefära
1 nypa salt
1 1/2 dl solrosolja
4 1/2 dl rårivna morötter
Smör och ströbröd till formen
Cream cheese lime frosting:
60 g mjukt smör
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Skal från 1 lime
100 g philadelfiaost
Gör så här:
Sätt på ugnen på 150 grader.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i äggsmeten.
Tillsätt solrosoljan och de rårivna morötterna.
Smöra och bröa en kakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, och häll i smeten.
Grädda i mitten av ugnen i ca 55 min. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
Låt kakan svalna.
Vispa ihop alla ingredienser till frostingen så den blir slät och krämig.
Bred frostingen över kakan.
Dekorera med lite rivna morötter och lime om du vill:-)
Langos
Till 4 pers.
Du behöver:
Till degen:
25 g jäst
3 dl ljummet vatten
1 stor kokt potatis (kall ca 90 g)
7 dl vetemjöl special
1 tsk salt
1 dl vetemjöl till utbakningen
olja till friteringen
Fyllning:
5 dl gräddfil
2 st hackade rödlökar
stenbitsrom (jag använde både röd och svart)
räkor eller skinka
Riven ost
Gör så här:
Koka potatisen mjuk.
Rör ut jästen i lite av vattnet i en bunke.
Tillsätt resten av vattnet.
Riv den kokta potatisen fint.
Blanda mjöl och salt ordentligt med potatisrivet.
Vänd ner i vattnet och arbeta till en slät, ganska lös deg.
Låt jäsa i 40 minuter under bakduk.
Ta upp degen på mjölat bakbord.
Dela degen i ca 15 delar. Kavla ut bröden (det blir ganska kladdigt, så det kan vara lättare att bara banka till dem med handen, då det inte gör något om de blir olika stora eller lite ojämna).
Låt bröden jäsa i ytterligare 10 minuter.
Hetta upp oljan till 180°C (får ej koka för då kan det börja brinna!) och fritera bröden i någon minut per sida så att de blir lätt gyllenbruna. Vänd dem efter halva tiden.
Låt svalna lite.
Om man vill så kan man röra samman pressad vitlök och solrosolja och pensla langosarna med.
Servera med gräddfil, riven ost, rödlök, skinka, eller räkor och stenbitsrom.
Hel kyckling i ugn
Till 4 pers.
Du behöver:
1 färsk kyckling på ca 1,5 kg
2 st citroner
2 st morötter
1 rödlök
färsk timjan
3 vitlöksklyftor
Salt
Peppar
Flytande honung
Snöre till ihopbindningen.
Gör så här:
Sätt på ugnen på 175 grader.
Skölj kycklingen hastigt i kallt vatten, och torka den sedan torr både inuti och utanpå med hushållspapper.
Skär den ena citronen i skivor.
Skala och skär rödlöken, och morötterna i lite större bitar.
Skala 2 st av vitlökarna och dela dem i 4 bitar.
Stoppa ungefär hälften av morötterna, löken och vitlöken innuti kycklingen.
Bind ihop kycklingen med snöre under vingarna och runt benen framtill så att kycklingen inte ramlar i sär under stekningen.
Dela den andra citronen på mitten, och pressa citronsaften över kycklingen.
Pressa den andra vitlöken och smörj in kycklingen med denna.
Salta och peppra kycklingen ganska ordentligt.
Ringla ca 1 dl honung över kycklingen.
Grovhacka fäsk timjan och strö över kycklingen.
Avsluta med att lägga de andra rotsakerna och citronskiverna runt kycklingen i ugnsformen.
Ställ in i ugnen i ca 1,5 timme.
(Man beräknar ungefär 1 timme per kilo.)
Kycklingen är klar när köttsaften är helt klar och ej rosafärgad.
Servera med ris och bearneasesås.
Vill du göra egen sås till så häll på ett par dl vatten i ugnsformen när det återstår ca 20 min av stektiden, och gör sås av skyn.