Pannbiff med potatis och brunsås

Sista dagen nere i värmen så satt Danne och jag och fantiserade om vad vi skulle vilja äta när vi kom hem.. och vi kom tillsammans överens om att vi ville ha pannbiff, potatis och brunsås! Typiskt svenskt alltså:-)
Så igår när mina föräldrar var här på besök, så blev det alltså just det vi bjöd på!

                       

Recept för 4 pers.

Pannbiffen:

500 g blandfärs
1 dl ströbröd
1,5 del mjölk
1,5 tsk salt
1,5 tsk svartpeppar
1 ägg
0,5 finhackad (malen) gul lök

Såsen:

Vatten
2 buljongtärningar
Maizena redning (för mörka såser)
1 dl matlagningsgrädde
1 msk soya
1-2 msk socker

Blanda ströbröd och mjölk i en bunke.
Tillsätt salt och lägg i köttfärsen och blanda sedan ordentligt.
Tillsätt peppar, ägg och lök. (Jag brukar mixa löken fint i en mixer så att det inte blir några bitar, då barnen inte gillar lök.)
Forma till runda biffar. (Tänk på att inte göra dem alltför tjocka bara, de drar ändå ihop sig lite i stekpannan.)
Häll lite matfett i stekpannan och låt det bli gyllenbrunt.
Lägg i pannbiffarna, 4 st i taget.
Låt steka ca 2 min på varje sida.
 
Såsen: Häll i så mycket vatten i stekpannan som det går åt sås. (Ca 2 cm brukar vara lagom)
Vispa ur pannan så att såsen får smak från pannbiffen.
Lägg i 2 st köttbuljongtärningar medans vattnet kokar upp.
Häll i redning, lite åt gången, tills såsen känns lagom tjock.
Smaksätt med soyan och matlagningsgrädden.
Häll i lite vatten eller en skvätt mjölk om såsen blir för tjock.
Blanda ner sockret.
Lägg i 1/2 buljongtärning till om det behövs mer salt.
Runda av med en liten klick smör, då blir såsen blank och fin!

                            

Servera med rårörda lingon och inlagd gurka!

                                                                                                                     Smaklig måltid!




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0