Helstekt fläskfilé, hasselbackspotatis och kantarellsås
Vardagslyx är viktigt tycker jag, och idag lyxade vi verkligen till det mitt i veckan!
Detta behöver du:
Ca 500 g fläskfilé
Salt
Svartpeppar
Vitlökspulver
Ugnstermometer
Hasselbackspotatis:
2-3 potatisar/ pers.
4 msk Flytande margarin
Ströbröd
Såsen:
2-3 hg färska kantareller
1 stor eller 2 små scharlottenlökar
4-5 dl matlagningsgrädde
3 krm vitpeppar
2 tsk salt
Sätt på ugnen på 200 grader*.
Putsa filén, och bryn den sedan runtom i en stekpanna tills den fått en fin yta.
Krydda med lite salt, peppar och vitlökspulver.
Ställ in ugnstermometern på 69 grader.
Lägg filén i en ugnsfast form och sätt i ugnstermometern så att den hamnar ungefär i mitten av filén, och sätt sedan in formen i mitten av ugnen.
Vänd filén en gång efter ca halva tiden.
Ta ut formen när termometern visar 69 grader, vilket tar ca 30 min i ugnen. (Då är den helt genomstekt, men med en lätt rosa nyans i mitten.)
Låt köttet vila ca 10-15 min innan du skär upp det i skivor.
Skala potatisen, och skär den sedan i tunna skivor, men inte helt igenom.
Ställ potatisarna med den skårade sidan upp i en ugnssäker form.
Pensla dem med smält matfett och ställ in dem i 225°C*, mitt i ugnen, ca 40 min.
Ta ut dem och pensla en gång till med matfett.
Strö över lite salt och ströbröd när det är ca 10 min kvar innan potatisen är färdig.
Såsen:
Hacka scharlottenlöken fint, och fräs den sedan i en klick smör. Tillsätt kantarellerna, och stek tills allt fått fin färg.
Häll på matlagningsgrädden, och red av med lite ljus maizena tills du fått lagom konsistens.
Smaka av med salt och vitpeppar.
*Jag satte ugnen på 210 grader för att kunna ställa in både fläskfilén och potatisen samtidigt.
Servera gärna med lite vitlöksbröd och grönsallad!
Lycka till!