Kalops
Kalops är ju bara så himla gott! Synd bara att det är rätt tidskrävande... fast ändå inte.. Har man väl bara fått på grytan på spisen så sköter det sig ju nästan självt.
(Ni får ursäkta den något oaptitliga bilden, men jag råkar vara ett stort fan av att mosa potatisen:-;))
Recept till ca 6 pers.
1kg grytbitar av nötkött
1 stor gul lök
salt
svartpeppar
6 st kryddpepparkorn
3 st lagerblad
vatten
2-3 köttbuljongtärningar
1 dl matlagningsgrädde
1 msk soya
2 morötter
Maizena redning för mörka såser
Gör så här:
Oftast så är färdigskurna gruybitar väldigt stora, så jag brukar börja med att dela dom på mitten en gång, så att de blir max ca 3x3 cm.
Bryn sedan på grytbitarna i smör i en stekpanna, salta och peppra lite.
Lägg sedan över köttet i en större gryta.
Skala löken och dela den i klyftor.
Lägg ner lökklyftorna i grytan, och tillsätt sedan vatten (häll på så att vattnet täcker köttet), kryddpeppar och lagerblad.
Låt kalopsen koka under lock på svag värme i ca 2 timmar, eller tills köttet känns mört. Rör om då och då, och slå på lite mer vatten om det behövs. (Vattnet ska alltid täcka köttet.)
Skala och skiva morötterna, och tillsätt dem när ca 20 min av koktiden återstår.
Slå på matlagningsgrädden, och lägg i köttbuljongtärningarna. (Börja med två st, och tillsätt sedan en till om det behövs mer smak.)
Red sedan av med lite maizena tills dess att såsen känns lagom tjock.
Servera med kokt potatis, rårörda lingon och svartvinbärsgelé.